CUKRZYCA

 

Cukrzyca jest to przewlekła choroba metaboliczna, której głównym objawem jest podwyższony poziom cukru (glukozy) we krwi.
 

Tradycyjnie cukrzycę dzielimy na:

  1. Cukrzyca typu1-występuje częściej u ludzi młodych oraz u dzieci. W tym przypadku leczenie polega na podawaniu insuliny.
     

  2. Cukrzyca typu 2 (cukrzyca dorosłych)- przyczyną jest nieprawidłowe działanie insuliny w organizmie i jest to obecnie typ cukrzycy częstszy (około 80-85% wszystkich pacjentów ). Najczęściej cukrzycy typu 2 towarzyszy otyłość oraz bardzo często nadciśnienie tętnicze.
     

  3. Cukrzyca ciężarnych - cukrzyca po raz pierwszy rozpoznana w ciąży i występująca do momentu urodzenia dziecka.
     

  4. Cukrzyca wtórna.
     

Zarówno cukrzyca typu1, jak i cukrzyca typ 2 ma podłoże genetyczne (ryzyko wystąpienia cukrzycy jest znacznie wyższe u tych osób, które są blisko spokrewnione z chorymi na cukrzycę).

Zachorowalność wzrasta z wiekiem, dlatego też osoby po 45 roku życia powinny jeden raz do roku kontrolować poziom cukru.

Typowe objawy cukrzycy to;

  • osłabienie, uczucie zmęczenia
     

  • wzmożone pragnienie
     

  • oddawanie dużych ilości moczu
     

  • częste infekcje np. drogach moczowych - infekcje skórne(grzybice, czyraki)
     

  • utrata wagi
     

Niestety nie u każdego objawy te występują .Objawy w cukrzycy typu 2 mogą być trudno uchwytne i długo nie budzą podejrzeń chorego.

Potwierdzeniem rozpoznania cukrzycy jest pomiar cukru (glukozy) we krwi:

  • gdy poziom cukru na czczo wynosi 110-126mg/dl można podejrzewać
    tzw. upośledzenie tolerancji glukozy.
     

  • gdy poziom cukru na czczo jest większy od 126mg/dl można podejrzewać cukrzycę.
     

Aby uniknąć przykrych konsekwencji cukrzycy należy oznaczać poziom glukozy we krwi przynajmniej raz w roku, stosować zdrową dietę ,utrzymywać należytą masę ciała, ważna jest również aktywność fizyczna, kontrola ciśnienia krwi.